Kee Coster op de kinderboerderij in De Houtkamp.
Kee Coster op de kinderboerderij in De Houtkamp. Foto en tekst: Carolien van Leeuwen

Vrijwilliger van de maand - Kee Coster

Algemeen

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar en het cement van de samenleving. Iedere maand zet de redactie een bijzondere Leiderdorpse vrijwilliger in de schijnwerpers met een interview, foto en cadeaubon geschonken door de Leiderdorpse visspeciaalzaak Vis van het Hof.

Deze maand: Kee Coster, vrijwilliger bij jaarmarkt en Doeshavenconcert.

Het jaarlijkse Doeshavenconcert en de jaarmarkt in Leiderdorp kan niet zonder al die vrijwilligers. De organisatie van de jaarlijkse evenementen draait veelal op vrijwilligers die worden ondersteund door enkele professionele medewerkers.

Kee Coster (65 jaar) is geboren in Leiden in een groot gezin. De familie had tot 2017 een slijterij aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Sinds 2006 woont ze in Leiderdorp met haar, zoals ze zelf zegt, ‘dierenfamilie’ waaronder een hondje, poezen, een woestijnratje en konijnen. Recent is ze met prepensioen. In haar werkzame leven heeft ze veel beroepen gehad: medewerker fietsenstalling, begeleider bij een cateraar, brugwachter, receptioniste, typiste, ziekenverzorger. Vanaf haar 18e doet ze vrijwilligerswerk en mantelzorg, ze is begonnen als tentchef en kok bij de Leidse LCKV-jeugdvakantiekampen, maar ook is ze barmedewerker geweest bij een sportclub en heeft ze boodschappen gedaan voor ouderen. Een creatieve, sociale duizendpoot die veel op pad is. Een warme bijzondere vrouw!

Hoelang ben je al vrijwilliger?

“Ik heb me in 2018 aangemeld bij de jaarmarkt als vrijwilliger om nieuwe mensen te leren kennen. Dat doe ik sindsdien elk jaar met veel plezier op de eerste zaterdag van september. Afgelopen jaar heb ik in ijssalon Danice meegeholpen in de keuken en tafeltjes leeggeruimd. De kraamhouders konden daar namelijk een lunchpakket en koffie halen, waardoor het er extra druk was. Sinds 2023 ben ik vrijwilliger bij het Doeshavenconcert. Toen was ik gastvrouw voor de vip-boot met 25 gasten, waaronder twee wethouders en (bestuurs)leden van de organisatie. Steiger op, steiger af de mensen voorzien van hapjes en drankjes. Dit jaar gaat het plaatsvinden op 5 juli. Bij de Doeshaven sta ik met veel enthousiasme af en toe ook als vrijwilliger achter de bar.”

Wat maakt het aantrekkelijk?

“Het leukste van vrijwilliger zijn is dat je mensen ontmoet, het geeft gezelligheid en dat ik, zonder voor- of afkeur, iets kan betekenen voor anderen. Ik voel me zeker gewaardeerd. We zijn met de club vrijwilligers weleens gaan bowlen als bedankje en ik heb van de organisatie een cadeaubon gekregen voor Danice. De persoon die mij heeft opgegeven als ‘vrijwilliger van de maand’, ben ik dankbaar!”

Heb je nog wensen voor de toekomst op dit vlak?

“Dit jaar begin ik als vrijwillige begeleider bij reisorganisatie Buitenhof, die reizen organiseert voor mensen met een beperking. Voor de toekomst heb ik nog de ambitie om vrijwilliger te worden bij de dierenambulance. Een wens is ook om, ondanks mijn leeftijd, nog één keer mee te gaan op LCKV kamp als hulpkok!”

Wil je verder nog iets vertellen?

“Ik vind het belangrijk om bewust in het hier-en-nu te zijn. Het leven is kwetsbaar, dus probeer ik elke dag te genieten en de dag dankbaar af te sluiten. Rustperiodes nemen om te reflecteren op mijn leven is ook heel belangrijk. Ik ben een natuurmens en groot dierenliefhebber, dieren houden de mens een spiegel voor. Als je goed en liefdevol voor jezelf bent, dan straal je dat vanzelf uit naar anderen!”

Uit de krant